Opplevd at bokstaver, streker eller detaljer, forsvinner, vris eller bølger seg?

Synsfeltet til en person med AMD
Da kan det hende at du har aldersrelatert makuladegenerasjon (AMD). Dette er en vanlig og plagsom sykdom – og kan i enkelte tilfeller være alvorlig. Dette bør du vite, og slik kan vi hjelpe deg.

«Forsvinner» det du ønsker å se på, som bokstaver i en setning eller ansikt på et bilde? Eller er det vanskelig å kjenne igjen folk du møter på gata?

Hvis du kjenner igjen en eller flere av symptomene under, anbefaler vi at du kontakter din lokale optiker.

Vanlige symptomer:

  • Når du leser er det vanskelig å se bokstavene ordentlig.
  • Bokstavene i boken, avisen eller på skjermen er forvridd.
  • Ting du fokuserer på blir ikke helt klart.
  • Du ser ikke ansiktet ordentlig når du møter noen på gata.
  • Det du ser direkte på er forvridd eller bølget, mens det som er rundt er som normalt.
  • Du sliter med å se i et mørkt rom.
  • Du er lysømfintlig.

Risikoen for AMD øker med alderen. Derfor er det viktig  å få sjekket øynene regelmessig når du har passert 50 år. AMD kan også forekomme hos yngre personer.

Hva er Aldersrelatert Makuladegenerasjon (AMD)?

AMD er forandringer på netthinnen bakerst i øyet. Området kalles Makula – eller den gule flekk – og er det området hvor skarpsynet sitter. AMD er en av de vanligste årsakene til dårlig syn hos eldre, og blir ofte kalt «kalk på netthinnen».

AMD er en sykdom som kommer gradvis, og kan derfor være vanskelig å oppdage. AMD er ikke forbundet med smerte.

Ifølge en britisk undersøkelse er AMD en sykdom som opptrer blant en stor del av befolkningen:

  • Cirka 10-20 prosent av befolkningen mellom 65 og 74 år
  • Cirka 20-30 prosent mellom 75 og 84 år
  • Mer enn 45 prosent av pasienter over 85 år

To forskjellige typer

Det finnes to typer AMD: en tørr type og en våt type. Nesten 90 prosent av tilfellene er tørr AMD. Det er viktig å få avdekket hvilken type du har, så ta kontakt med din lokale optiker om du ønsker en grundig sjekk og faglig vurdering.

TØRR AMD:

Et av de første tegnene på tørr AMD, er at rette streker bølger eller vrir seg når du fokuserer på dem. Ved tørr AMD skjer det en nedbrytning av det tynne pigmentlaget sentralt på netthinnen. Nedbrytningen går sakte, ofte over mange år.

For rundt 10 prosent av de som får tørr, utvikler det seg videre til våt AMD. Dette er en mer alvorlig variant, og bør følges opp umiddelbart.

VÅT AMD:

Ved våt AMD oppstår det små lekkasjer/ blødninger som fører til skader i det sentrale området på netthinnen. Denne sykdommen utvikler seg raskere og kan gi synstap i løpet av bare tre uker.

Slik kan du teste deg selv

Du kan enkelt teste deg for AMD ved å bruke en såkalt «Amsler-test». Det er en hjemmetest du kan henge på kjøleskapet ditt, eller en annen sentral plass i hjemmet. Kom gjerne innom en av våre butikker hvis du ønsker en gratis Amsler-test.

Husk å teste deg regelmessig. Merker du endringer i synet, er det viktig at du  bestiller en time til synsundersøkelse.

Slik hjelper vi deg

Når du kommer til en av våre klinikker, får du en grundig synsundersøkelse. Først snakker vi litt sammen for å forstå hvilke endringer du opplever, og når og hvordan problemene har oppstått.

Deretter undersøker vi øyebunnen din grundig. Her har vi flere instrumenter som hjelper oss, blant annet kamera som fotograferer øyebunnen din.

Bildene hjelper oss å avdekke om du har AMD, eller ikke. Har du AMD lager vi en god oppfølgingsplan for deg. Ved behov henviser vi deg til øyelege.

Hvilke behandlinger finnes?

Per i dag finnes det ingen behandling som kan helbrede AMD. Men det finnes behandlinger som kan hemme den videre utviklingen av våt AMD. Slik behandling må gjøres av en spesialist.

Vi henviser deg raskt videre hvis vi oppdager dette. Behandlingen skjer ved hjelp av  lokalbedøvelse og regelmessige injeksjoner. Behandlingen varer ofte livet ut.

Dette bør du gjøre

Har du allerede fått diagnosen AMD finnes det hjelpemidler som kan gjøre hverdagen din enklere.

I samråd med deg henviser vi deg gjerne videre til en hjelpemiddelsentral. Vi kan også sette deg i kontakt med aktuelle instanser og samarbeidspartnere (f.eks. synskontakten i kommunen din og /eller Blindeforbundet). Hvis vi henviser deg videre til andre instanser, sender vi alltid en kopi til fastlegen din.

Det finnes også noen «livsstilsgrep» du bør vurdere. Forskning viser for eksempel at røyking øker risiko for å utvikle AMD. Røyking får også AMD til å utvikle seg raskere. Hvis du klarer, anbefaler vi derfor at du slutter å røyke.

I tillegg er det en fordel med et sunt og godt kosthold med mye antioksidanter. Vi gir deg gjerne råd om hvilket kosthold som er sunt for øynene dine.

Vil du vite mer?

Mer informasjon om livet med AMD? Sjekk Blindeforbundets temaside om AMD

Mer informasjon om behandling av våt AMD? Les Oslo Universitetssykehus informasjonsside om våt AMD

Bestill time for en undersøkelse