Sliter du med grå stær? Slik kan vi hjelpe

Dame som undersøkes i spaltelampe
Grå stær er en svært vanlig øyesykdom. Kjenner du igjen ett eller flere av symptomene under? Da bør du bestille time hos en optiker.

Må du ofte myse mot lyset, og ser du dårligere enn før ved mørkekjøring? Synes du skrifta aldri blir helt klar når du leser, selv om du bruker briller? Da kan det hende at du har utviklet grå stær.

Vanlige symptomer

Grå stær er en veldig vanlig øyesykdom, og den opptrer som regel fra 60-årsalderen og oppover. Kjenner du deg igjen i noe av dette?

  • Ser dårligere enn før
  • Uklart eller tåkete syn 
  • Problemer med å lese
  • Ubehagelig å kjøre bil (spesielt i mørket pga. dårlig sikt) 
  • Vanskeligere enn før å skille farger
  • Blending eller lyskilder som flyter ut
  • Dobbeltsyn på ett øye

Kan du svare ja på flere av disse punktene, bør du sjekke synet ditt hos en optiker. Vi har kort ventetid og øyehelseklinikker over hele landet

Hva er grå stær?

Grå stær er en av våre aller vanligste øyesykdommer. Det kalles «katarakt» på fagspråket, og karakteriseres av at linsen inne i øyet ditt blir mer uklar. Grå stær utvikler seg vanligvis fra 60 årsalderen og oppover, men kan også –  i sjeldne tilfeller – være medfødt, skyldes skade, sykdommer eller langvarig bruk av medikamenter.

Slik kan du forebygge

Det er flere risikofaktorer for å utvikle grå stær. Hvis du kan og vil ta noen forebyggende grep, anbefaler vi følgende:

  • unngå røyking
  • beskytt deg mot UV-stråling ved sterkt sollys (bruk solbriller)
  • en sunn og aktiv livsstil.  Det reduserer nemlig risikoen for diabetes, som er en vanlig årsak til utvikling av grå stær.

Hvordan behandler vi grå stær?

Hvis du mistenker grå stær, eller sliter med synet, bør du bestille en synsundersøkelse hos en optiker.  Vi har kort ventetid, og øyehelseklinikker over hele landet.

Når du kommer til en av våre klinikker, starter vi med å undersøke linsen i øyet ditt. Er den klar og fin? Eller har den noen uklarheter? Hvis pupillen din er liten, får du en øyedråpe i hvert øye. Det gjør det enklere for oss å undersøke øyelinsen din ordentlig.

Vi har lang erfaring, og vil raskt kunne oppdage hvilken type grå stær du har, hvor langt den har kommet, og om den krever videre behandling hos øyelege eller ikke.

Konkrete råd og veiledning

Alle som er pasient hos oss får tett og individuell oppfølging. Alle avgjørelser tas i samråd med deg, og du får konkrete råd og anbefalinger. I noen tilfeller er det tilstrekkelig med en sterkere lesebrille, eller bedre belysning.

Andre ganger ønsker vi å henvise deg videre til en øyelege. Ved en eventuell henvisning sender vi alltid en kopi til fastlegen din, slik at han eller henne er godt informert.

Behandling og operasjon

På verdensbasis er grå stær hovedårsaken til blindhet. Men i Norge har vi heldigvis god og trygg behandling.  Hvert år utføres det ca. 40 000 grå-stær-operasjoner i Norge. Det er faktisk den aller vanligste av alle operasjoner.

Selve operasjonen tar kort tid, og blir som oftest utført med lokalbedøvelse. Operasjonen foregår hos en øyelege eller ved en øyeavdeling, og du får god informasjon og mulighet til å stille spørsmål i forkant – om alt fra kunstig linse, hvordan operasjon blir utført og hva som skjer etter operasjonen.

Etter operasjonen

Etter operasjonen får du oppfølging for å se at alt har gått som det skal med det opererte øyet. Det tar alltid litt tid før synet har stabilisert seg, så du bør vente noen uker med å ta en ny synsundersøkelse for briller. Vi anbefaler at du venter ca. 5 uker.

Synet ditt vil antakelig endre seg en hel del etter operasjonen (til det bedre!), men styrken vil sjelden bli helt den samme som før du fikk grå stær. De fleste har derfor behov for nye briller etter operasjonen.

Lyst til å lære enda mer?

Om behandling av katarakt – Fra HelseNorge
 

Finn en øyehelseklinikk i nærheten av deg