Synsproblemer etter hjerneslag? – slik kan vi hjelpe

Eldre dame som får omsorg av annen kvinne
Hvis du har hatt hjerneslag, er det stor sannsynlighet for at synssenteret ditt er skadet – kanskje uten at du merker det en gang. Hjernen din kan nemlig kompensere og "fylle inn" informasjon. Sjekk hva du bør være obs på. Best mulig syn er nemlig en viktig faktor for rehabiliteringen.

Det er viktig å komme i gang med synstrening så raskt som mulig etter et hjerneslag. Optikere er spesialister i å tilrettelegge for en best mulig synshverdag.  Vi har kort ventetid og klinikker over hele landet om du ønsker en undersøkelse.

Hva skjer med synet?

Ved hjerneslag reduseres blodtilførselen til hjernen. Dette kan føre til skader på synssenteret ditt. Et hjerneslag kan også skade de delene av hjernen som sørger for god øyemotorikk.

Skader i synssenteret kan føre til at deler av synsfeltet ditt "forsvinner" og blir svart. Det er ofte synet på den ene siden av øyet som forsvinner. Dette kalles hemianopsi.

Symptomer du bør være obs på:

  • Synsfeltutfall
  • Redusert oppmerksomhet mot en del av synsfeltet
  • Problemer med å lese eller orientere seg
  • Problemer med øyebevegelser
  • Dobbeltsyn
  • Lysømfintlighet
  • Tørre/såre øyne
  • Hallusinasjoner 
  • Problemer med å kjenne igjen mennesker eller objekter (visuell neglekt)

Normalt syn, eller?

Det kan være vanskelig å oppdage et synsfeltutfall selv. Hjernen din kan nemlig kompenserer for skaden, og "fyller inn" informasjon selv. Derfor kan det godt hende at du opplever synet ditt som normalt.

Kanskje velger du også (ubevisst!) å koble bort deler av synsfeltet. Det er gjerne sidesynet som rammes, men det kan også være i andre deler av synsfeltet.

Slik kan optikeren hjelpe deg

Det finnes ingen medisinsk behandling. Det viktigste en optikeren kan gjøre, er derfor å hjelpe deg med å utnytte det synet du har igjen, på best mulig måte. Dette gjør vi ofte i samarbeid med annet helsepersonell, som øyelege, spesialist i hjerneskade og synspedagog.

Vi kan tilpasse ulike synshjelpemidler til deg, og hjelpe deg med synstrening av motorikk og øyemuskulatur. Dette kan gi gode resultater, som riktigere og raskere lesing, samt bedre orienteringsevne. Typiske hjelpemidler kan være prismebriller, lamper, luper, eller filterbriller.

Lyst til å vite mer?

Les om ulike synshjelpemidler: Hjelp til deg som er svaksynt

Les Blindeforbundets temaside: Synsforstyrrelser etter hjerneslag eller andre hodeskader

 

Vi har kort ventetid og klinikker over hele landet.

Finn en øyehelseklinikk i nærheten av deg