Våknet opp med rødt øye?

Et rødt og blankt øye
Som regel er røde øyne helt ufarlig. Men du bør kontakte en optiker om du er usikker på årsaken eller har smerter. Spesielt hvis tilstanden din forverrer seg.

Hvis du opplever å ha røde eller smertefulle øyne, kan du gjerne ta kontakt med en av våre øyehelseklinkker. Vi kan hjelpe deg med å finne årsaken, og lindre eller behandle plagene dine. Hvis behov, henviser vi deg videre til fastlege eller øyelege.

Kartlegging av årsaken

Når du kommer til en av våre klinikker  med røde øyne, undersøker og vurderer vi først hvor akutt det virker å være. Noen tilstander må en optiker undersøke grundig med en gang, andre kan vente litt.

Hvis du har rødhet kombinert med smerte, er dette alltid akutt.

Slik foregår undersøkelsen

Først stiller optikeren deg en del spørsmål, for å kartlegge når og hvordan rødheten kan ha oppstått. Dette er en viktig brikke for å kunne avgjøre alvorligheten. Hvor lenge har du hatt symptomene? Har det skjedd noe spesielt? Er det smertefullt? Er du kanskje allergisk for noe?

Under selve undersøkelsen ser optikeren på øyet ditt gjennom en spaltelampe – et slags mikroskop med stor forstørrelse. Optikeren ser da etter fremmedlegemer og skader. Ved hjelp av et gult fargestoff på øyet, kan optikeren se hvor en eventuell skade har oppstått. Vi måler også trykket i øyet ditt, hvis vi ser at det er behov for det.

Lindring og behandling

Avhengig av hva optikeren avdekker, kan vi lindre, behandle eller henvise deg til annet relevant helsepersonell. I de fleste tilfeller kan vi selv følge deg opp med videre behandling. Typiske behandlinger du kan få da, er øyedråper, øyesalver og bandasjelinse.

Hvis vi opplever tilstanden din som alvorlig, nøler vi ikke med å henvise deg hurtig videre fastlege eller øyelege. For eksempel ved alvorlige betennelser i hornhinna, regnbuehinna eller andre deler av øyet. Dette er som regel veldig smertefullt.

Veien videre 

Ofte må du bare ta tiden til hjelp, og komme tilbake på en kontroll noen dager senere for å se om tilstanden har bedret seg.

NB: det er viktig for oss å understreke at du alltid må kontakte oss eller annet relevant helsepersonell hvis tilstanden din forverrer seg.

Les mer om de vanligste årsakene til røde øyne.

Finn en øyehelseklinikk i nærheten av deg