Ditt syn

Er du nærsynt?

Bilde som illustrerer nærsynthet. Det som er langt unna er uskarpt.

Ser du dårlig på lang avstand, men godt på nært hold?

Da er du mest sannsynlig nærsynt. De fleste nærsynte oppdager det i skolealder eller ved studier som ung voksen. Kanskje må du flytte deg fremover i forelesningssalen for å se lærerens presentasjon klart? Eller er det blitt vanskelig å se veiskiltene på litt avstand?

Nærsynthet pleier å stabilisere seg etter studietiden. Har du foreldre som er nærsynte er det større mulighet for at også du blir det. Visste du forresten at nærsynthet kalles myopi på fagspråket?

Kjenner du deg igjen i noen av situasjonene under er du mest sannsynlig nærsynt:

  • Ser dårlig på avstand, du må f.eks nærmere for å se klart teksten på TV, på tavla, lese veiskilt eller bilnummer
  • Holder det du leser veldig nært
  • Myser for å se bedre
  • Hodepine

Kjenner du deg igjen? Hvis ja, bør du bestille time for synstest.

Hva er nærsynthet?

Når du ser på noe, slippes lysstråler inn i øyet gjennom pupillen din. Strålene brytes så i hornhinna og i øyelinsa di. De må treffe eksakt på netthinna bakerst i øyet, for at du skal se klart.

Er du nærsynt, er øyet ditt for stort i forhold til lysbrytningen. Lysstrålene treffer da foran netthinna, og bildet av det du ser på blir uklart.

Illustrasjon som viser forskjell på øye med normalt syn og nærsynt

Kniper du øynene sammen, altså myser, vil lysstrålene (strålebunten) som brytes i øyet være mindre og mer konsentrert, og du ser dermed klarere. Å stadig myse er anstrengende, du blir sliten og kan få hodepine.

I denne filmen, som er produsert av Norges Blindeforbund, ser du hvordan du kan oppleve nærsynthet (myopi) og andre synsfeil. Du vil også få et innblikk i hva som skjer inne i øyet ved ulike synsfeil.

Hvordan korrigere nærsynthet?

Det er ganske vanlig å være nærsynt, men heldigvis er det hjelp å få. Med briller eller kontaktlinser får du klarere og bedre syn.  Det er også ofte mulig å operere for nærsynthet (refraktiv kirurgi).

Briller for nærsynte

Brilleglass for nærsynte er konkave glass, også kalt minusglass. De er tynne i midten og tykkere i ytterkant. Jo høyere minusstyrke, dvs. desto mer nærsynt du er, jo tykkere blir brilleglassene. I dag har vi brilleglass i mange ulike materialer. Du kan dermed også få ganske tynne og lette glass, selv om du har høyere minusstyrke. Hvis du har høy grad av nærsynthet, bør du være klar over at enkelte innfatninger passer bedre enn andre. Spør oss om råd, vi er her for å hjelpe deg.

Er nærsynthet arvelig?

Nærsynthet er arvelig, men det finnes metoder som kan bremse utviklingen hos barn. Les mer om nærsynthet hos barn.

Ønsker du å sjekke synet ditt, kan du bestille time her.