Presbyopi - synsendringen som kommer med alderen

Hvorfor endrer synet seg etter hvert som du blir eldre?

Det er helt naturlig at du begynner å se dårligere på nært hold når du er i 40-årene. Det skyldes at fokuseringsevnen til øynene dine avtar, siden linsen i øyet ditt ikke lenger er så fleksibel som tidligere. Dette kalles på fagspråket presbyopi og skjer hos alle, enten du er langsynt, nærsynt, har skjeve hornhinner eller ikke har synsfeil i det hele tatt.

Hvis du er nærsynt, kan du se bedre på nært hold ved å ta av de vanlige brillene dine. Men dette blir ofte tungvint i hverdagen. Mange bruker derfor progressive briller for å ha en praktisk løsning.

Tegn på presbyopi

 • Problemer med å lese på nært hold, for eksempel en avis eller en bok
 • Øyne som blir fortere slitne, som kjennes tørre eller klør og svir
 • Myser for å se klarere på nært hold
 • Trenger mer lys for å lese
 • Hodepine i forbindelse med lesing eller annet nærarbeid

Symptomene kan være ulike, og mange går lenge rundt med diffuse plager, uten å tenke over at disse kan skyldes en synsfeil.

En undersøkelse fra 2015, gjennomført av Target PR for Alcon, viser at 8 av 10 heller forandrer på vaner, hobbyer og rutiner, enn å ta forandringene i synet innover seg. Mange oppgir at de leser mindre og avstår fra nærarbeid, de innreder hjemmene sine med skarpere belysning, «godtar» hodepine og slitne øyne.

Kort sagt: Går du for lenge med slike symptomer, går det ut over hverdagen og livskvaliteten. Dårlig syn blir en dårlig vane.

Kjenner du deg igjen i noe av dette anbefaler vi at du bestiller time til synsundersøkelse.

Hvordan får du bedre syn ved presbyopi?

 • Progressive briller
  Dette er den mest vanlige måten å korrigere for presbyopi. Les mer om progressive briller her
 • Progressive kontaktlinser
  Presbyopi kan også korrigeres med progressive kontaktlinser (kalles også multifokale). Dette er avanserte linser som hjelper deg å se bedre både på avstand og på nært hold. I de senere år har det også vært en betydelig utvikling av bedre materialer, både når det gjelder det helsemessige aspektet, men ikke minst på komfort. Så hvis du har prøvd linser for noen år siden og da ikke ble fornøyd, er det absolutt en tanke å prøve på nytt nå
 • Operasjon
  Det er også mulig å ta operasjon. Da settes det inn en kunstig linse i øyet som gir deg skarpt syn på flere avstander

 Våre optikere kan hjelpe deg å finne den beste løsningen for synet ditt. Start med å bestille time for en synsundersøkelse.