Ditt syn

Presbyopi - synsendring med alderen

Sikt gjennom briller for presbyopi

Hvorfor endrer synet seg etter hvert som du blir eldre?

Det er helt naturlig at du begynner å se dårligere på nært hold når du er i 40-årene. Det skyldes at fokuseringsevnen til øynene dine avtar, siden linsen i øyet ditt ikke lenger er så fleksibel som tidligere. Dette kalles på fagspråket presbyopi og skjer hos alle, enten du er langsynt, nærsynt, har skjeve hornhinner eller ikke har synsfeil i det hele tatt.

Hvis du er nærsynt, kan du se bedre på nært hold ved å ta av de vanlige brillene dine. Men dette blir ofte tungvint i hverdagen. Mange bruker derfor progressive briller for å ha en praktisk løsning.

Tegn på presbyopi

 • Problemer med å lese på nært hold, for eksempel en avis eller en bok
 • Øyne som blir fortere slitne, som kjennes tørre eller klør og svir
 • Myser for å se klarere på nært hold
 • Trenger mer lys for å lese
 • Hodepine i forbindelse med lesing eller annet nærarbeid

Symptomene kan være ulike, og mange går lenge rundt med diffuse plager, uten å tenke over at disse kan skyldes en synsfeil.

En undersøkelse fra 2015, gjennomført av Target PR for Alcon, viser at 8 av 10 heller forandrer på vaner, hobbyer og rutiner, enn å ta forandringene i synet innover seg. Mange oppgir at de leser mindre og avstår fra nærarbeid, de innreder hjemmene sine med skarpere belysning, «godtar» hodepine og slitne øyne.

Kort sagt: Går du for lenge med slike symptomer, går det ut over hverdagen og livskvaliteten. Dårlig syn blir en dårlig vane.

Kjenner du deg igjen i noe av dette anbefaler vi at du bestiller time til synsundersøkelse.

Hvordan får du bedre syn ved presbyopi?

 • Progressive briller - I dag er dette den mest vanlige måten å korrigere for presbyopi. Med progressive briller kan du se klart på alle avstander. Les mer om progressive briller her
 • Lesebriller - Tradisjonelt har en lesebrille vært den mest brukte løsningen for å få et bedre syn på nært hold (leseavstand). Hvis du har behov for styrke på andre avstander, vil du se uklart gjennom lesebrillen din.
  • Kan jeg ikke bare bruke en ferdigbrille, spør du kanskje? En ferdigbrille er ikke tilpasset akkurat deg, din styrke og dine øyne. Med briller, hvor vi har målt ut din styrke og tilpasset den eksakt for deg, kan du se enda bedre og mer komfortabelt enn med en ferdigbrille.
  • Hos oss kan du også få byttet deler og justert brillen så den passer deg. Vi har et stort utvalg av innfatninger og glass i ulike materialer. Dermed kan vi lage brillen akkurat slik du ønsker. Vi har lesebriller i mange prisklasser
 • Progressive kontaktlinser -  Presbyopi kan også korrigeres med progressive kontaktlinser (kalles også multifokale). Dette er avanserte linser som hjelper deg å se bedre både på avstand og på nært hold. I de senere år har det også vært en betydelig utvikling av bedre materialer, både når det gjelder det helsemessige aspektet, men ikke minst på komfort. Så hvis du har prøvd linser for noen år siden og da ikke ble fornøyd, er det absolutt en tanke å prøve på nytt nå
 • Operasjon - Det er også mulig å ta operasjon. Da settes det inn en kunstig linse i øyet som gir deg skarpt syn på flere avstander

 Våre optikere kan hjelpe deg å finne den beste løsningen for synet ditt. Start med å bestille time for en synsundersøkelse.