Mistenker du AMD? Slik kan vi hjelpe pasienten din

Synsfeltet til en person med AMD
Har du pasienter som plages av at bokstaver, linjer eller detaljer, forsvinner, vris eller bølger seg? Da har de antagelig AMD – en vanlig og plagsom sykdom blant eldre.

Så mye som 10-20 prosent av eldre mellom 65 og 74 år, 20-30 prosent mellom 75 og 84 år, og mer enn 45 prosent av pasienter over 85 år, har AMD.

Hvis pasienten din har en eller flere av de vanligste symptomene, bør du henvise videre til oss, eller en annen lokal optiker.

Vanlige symptomer på AMD

  • Ser deler av teksten dårlig ved lesing
  • Bokstavene i boken/avisen er forvridd
  • Det man ser på blir ikke helt klart
  • Ser ikke ansiktet når man møter noen på gata
  • Det man ser på er forvridd eller bølget, mens området rundt er normalt
  • Vanskelig å se når man kommer inn i et mørkt rom
  • Lysømfintlighet 

Hva er Aldersrelatert Makuladegenerasjon?

AMD er forandringer på netthinnen bakerst i øyet, i det området som brukes til skarpsyn (makula). AMD er en av de vanligste årsakene til dårlig syn hos eldre.

Tidligere ble AMD kalt forkalkning i øyet. AMD er en sykdom som kommer gradvis og kan være vanskelig å oppdage. Pasienten opplever heller ingen smerte som følge av AMD.

To forskjellige typer

Det finnes to typer AMD: en tørr type og en våt type. Nesten 90 prosent av tilfellene er tørr AMD. Det er viktig å få avdekket hvilken type pasienten har.

TØRR AMD:

Tørr AMD er en nedbrytning av det tynne pigmentlaget sentralt på netthinnen. Denne nedbrytningen går sakte, ofte over mange år.

Et av de første tegnene på tørr AMD, er at rette streker bølger eller forvrir seg. 10 prosent av de som får tørr AMD, risikerer at det utvikler seg videre til våt AMD. Det er en sjeldnere, men mer alvorlig form.

VÅT AMD:

Ved våt AMD blir det små lekkasjer/ blødninger som fører til skader i det sentrale området på netthinnen. Denne sykdommen utvikler seg raskere og kan gi synstap i løpet av bare tre uker.

Enkelt å teste seg selv

Det finnes en enkel selvtest for AMD, kalt «Amsler-test». Den kan eldre personer henge på kjøleskapet og teste seg selv med regelmessig. Vi har mange slike hjemmetester som vi deler ut gratis i våre butikker.

Ta gjerne kontakt om du ønsker en Amsler-test til kontoret ditt.  Husk å  informere pasienten din om at de bør bestille seg time til synsundersøkelse om de merker endringer i synet.

Dette gjør vi optikere

Det første vi avgjør, ved hjelp av en grundig undersøkelse, er om pasienten har tørr eller våt AMD. Nesten 90 prosent av tilfellene er tørr AMD, men 10 prosent av disse risikerer å utvikle våt AMD.

Pasienter med tørr AMD får en individuell oppfølgingsplan. Vi informerer dem også om at de må kontakte oss igjen (raskt!) hvis de opplever synsendringer.

Oppdager vi våt AMD sender vi umiddelbart henvisning til samarbeidende øyelege for videre behandling.

Slik går vi frem

Så fort pasienten kommer til oss, får de en grundig synsundersøkelse. Under anamnesen noterer vi informasjon om endringene de opplever og problemer som kan ha oppstått.

Vi undersøker deretter øyebunnen grundig. Her har vi flere instrumenter som hjelper oss. Hvis vi oppdager AMD setter vi opp en individuell oppfølgingsplan for pasienten.

Hvilke behandlinger finnes?

Per i dag finnes det ingen behandling som kan helbrede AMD. Men det finnes behandlinger som kan hemme videre utvikling. Slik behandling gjøres av øyeleger.  Vi henviser raskt til øyelege hvis vi oppdager våt AMD.

Behandlingen skjer ved regelmessige injeksjoner og lokalbedøvelse, og varer ofte livet ut.

HJELPEMIDLER

Pasienter som allerede har fått diagnosen AMD kan, i tillegg til å følge behandlingsplanen, få hjelpemidler som gjør hverdagen litt enklere. I samråd med pasienten henviser vi gjerne videre til hjelpemiddelsentralen.

Vi kan også formidle kontakt med aktuelle instanser og samarbeidspartnere (som f.eks. synskontakt i kommunen og /eller Blindeforbundet). Når vi sender henvisning til andre instanser, sender vi kopi til fastlegen.

LIVSSTILSENDRINGER

Det finnes grep pasienten kan gjøre selv. Forskning viser at røyking øker risiko for å utvikle AMD. Røyking får også AMD til å utvikler seg raskere.

I tillegg er det en fordel med et sunt og godt kosthold med mye antioksidanter. Vi gir gjerne pasienten råd om hvilket kosthold som er sunt for øynene.

Vil du vite mer?

Mer informasjon om hva optikeren gjør? Les Norges Optikerforbunds kliniske retningslinje for Aldersrelatert Maculadegenerasjon

Mer informasjon om livet med AMD? Sjekk Blindeforbundets temaside om AMD

Mer informasjon om behandling av våt AMD? Les Oslo Universitetssykehus informasjonsside om våt AMD

Finn en øyehelseklinikk i ditt område