Slik undersøker vi synsfeltet

Dame som tester synsfeltet med et perimeter
Det er viktig å ha et normalt synsfelt for å orientere seg godt i omgivelsene. Synsfeltet er det øynene oppfatter når øynene og hodet holdes i ro, og blikket er vendt rett fram.

Mange opplever svekket avstandssyn eller innskrenket synsfelt uten å være klar over det.

Derfor bør du følge med – og gjerne henvise pasienter til oss – om du mistenker at synsfeltet deres er svekket.

Vanlige årsaker

Synsfeltet kan bli innskrenket som følge av en rekke sykdommer og skader i:

  • selve øyet
  • selve synsnerven
  • synsbanen på deres vei bakover mot bakre del av hjernen.

Slik undersøker vi pasienten

Under en synsundersøkelse måles det perifere sidesynet med en konfrontasjonstest (Donders metode eller lignende). Ved mistanke eller behov for en grundigere undersøkelse av synsfeltet, brukes ofte en metode som kalles Perimetri.

Automatisk perimetri gjøres med et datastyrt instrument. Instrumentet foretar da en systematisk testing av lysfølsomheten på netthinnen, og måler øynenes sentrale synsfelt og sidesyn.

Dette er en rask og nøyaktig test. Måleresultatet kommer umiddelbart og viser hvor en eventuell årsak til innskrenket synsfelt sitter.

Som optikere er vi autorisert helsepersonell og derav underlagt taushetsplikt. Vi følger Norges Optikerforbunds kliniske retningslinjer. Ved behov henviser optikeren videre til øyelege eller annet relevant helsepersonell.  

Veien videre

Vi har kort ventetid og øyehelseklinikker over hele landet. Ta gjerne kontakt her om du har spørsmål eller vil vite mer om hvordan vi kan hjelpe dine pasienter.

 

Finn en øyehelseklinikk i ditt område