Briller

Hva koster en brille?

Det usynlige valget: Betydningen av kvalitet på brilleglass

Det kan være vanskelig å forstå – hvorfor er det så ulik pris på briller? Hvorfor har naboen min betalt 599 kr for sine nye briller mens jeg betalte flere tusen? Svaret ligger ofte i brilleglassene. Selve innfatningen kan du både se og føle det på, men brilleglassene – de må oppleves og forstås.

Hva koster en sko?

Det finnes ikke ett svar på dette. Skoene finnes i ulike kvaliteter og merker. Kunstig og ekte materiale. Tøy og Gore-Tex. Dyre og billige. På samme måte er det med brilleglass, men det er så mye vanskeligere å se! 

Briller er en viktig investering, og valget mellom ulike brilleglass kan virke overveldende. Kvalitet og pris spiller en stor rolle i denne beslutningen. Skillet ligger blant annet i synsopplevelse, komfort og holdbarhet. 

Her vil vi forsøke å gjøre det litt lettere for deg å forstå hvorfor man heller ikke enkelt kan svare på "Hva koster et brilleglass?"

Progressive briller

I et progressivt brilleglass er det utrolig mye teknologi! Markedets beste progressive er laget på avanserte beregninger og algoritmer – glassene produseres skreddersydd etter din styrke, dine behov og til og med dine biometriske data. Disse glassene beregnes og lages helt fra bunn – ikke fra halvfabrikat som plukkes fra et lager. 
Billige og enklere progressive design bygger nettopp på halvfabrikat. 
Imellom disse ytterpunktene finnes det mange andre løsninger. Vår jobb er å hjelpe deg med å finne ditt beste alternativ.


Dette skiller de gode progressive glassene fra de rimelige
 • Selve synsopplevelsen
 • Designet har gode, behagelige overganger fra avstandsfelt ned til lesefelt 
 • Synsonene er brede og skarpe
 • Det er lettere å venne seg til dem
 • Du opplever minimale forvrengninger i kanten av glassene
 • Bredere synsfelt på avstand gjør at du slipper å bevege så mye på hodet
 • En god overflatebehandling som gir holdbarhet, mindre reflekser og enkelt renhold (les mer om overflatebehandling lengre ned)
 
Dine behov og ønsker er det viktigste

Når du får en glassanbefaling av oss, ser vi på fordelene med de ulike designene opp mot dine behov, din brillestyrke, hvilken innfatning du har valgt deg og hvordan den sitter i ansiktet ditt. En brille til all-round bruk har for eksempel andre egenskaper enn en kjørebrille, databrille, sportsbrille eller ekstrabrillle.

Alle disse parameterne er med på å avgjøre hva som er riktig for deg. Har du en lav, enkel brillestyrke trenger du kanskje ikke de aller mest avanserte glassene. Har du en høy styrke eller har valgt deg en krum brille, setter det høyere krav til individuell tilpassing for å få de samme gode brilleglassene. 

Dine behov og ønsker er det viktigste for oss. Derfor presenterer vi ulike løsninger for deg, slik at du får best mulig grunnlag for å ta en avgjørelse basert på kombinasjonen av behov, pris og synskvalitet. Dårlig syn og feil type briller kan gi deg både slitne øyne, verkende nakke og vondt i hodet. Hos oss kan du velge mellom briller i alle kvaliteter og prisklasser! 

 

Hva gjør en god overflatebehandling for brillene dine?

En av de viktigste aspektene ved brilleglass er overflatebehandlingen, og her kommer kvalitetsforskjellene virkelig til syne. 

En god overflatebehandling på brilleglass gir mange fordeler:
 • Bedre motstand mot riper, noe som betyr at brillene dine vil holde seg klare og pene lenger.
 • Reduksjon av reflekser og forbedring av kontrasten, spesielt i situasjoner med sterkt lys eller blendende lyskilder. Glassene blir pene og nesten «usynlige».
 • En antistatisk effekt gjør at glassene er lettere å rengjøre, og holder seg rene lenger fordi støv ikke setter seg så lett.
 • En superhydrofob behandling gjør at vann preller av, og du får en glassflate som er lettere å rengjøre.
 • Beskytter mot UV-stråler både forfra og bakfra.

Vi har også egne overflatebehandlinger utviklet for databriller. Disse er spesialtilpasset for å få et behagelig og avslappet syn foran skjermen ved å filtrere bort en større andel av det kunstige blå lyset.


Maksimal synsopplevelse med enstyrkeglass

Enstyrkeglass har samme styrke i hele glasset. Det er de vanligste brilleglassene for yngre personer, og kalles som oftest avstandsbriller eller lesebriller. Også ved vanlige avstandsbriller og lesebriller er det store kvalitetsforskjeller. Det er viktig å velge glass med god optisk avbildning. Her er også en god overflatebehandling å anbefale.

Tykke plussglass forstørrer øynene og det du ser på, mens tykke minusglass forminsker. Jo høyere styrken din er, desto tykkere blir glassene. Heldigvis er det parametere vi kan påvirke for å få ned glasstykkelsen og bildeforstørrelsen eller -forminskelsen. Da blir de også lettere – noe som er viktig for god komfort.

En høyere brytningsindeks, et asfærisk glassdesign og en glassbestilling skreddersydd brillens fasong kan hjelpe til med dette. Det vil gjøre prisen noe høyere, men tatt i betraktning at dette er noe du skal gå med på nesa hver dag, tror vi at du vil bli glad for dette. Brillen vil bli både mye penere, lettere og mer komfortabel! En tung brille vil kunne være ubehagelig og føre til hodepine. Dette gjelder for alle typer briller, også progressive.

Hvis du har en høy eller komplisert styrke, kan vi anbefale deg individuelle enstyrkeglass. Disse gir deg en bedre avbildning helt ut i kanten av glasset, også når du har en komplisert styrke med f.eks. høye sylinderverdier (veldig skjeve hornhinner) eller prismer (ved skjeling eller skjult skjeling).
Noen enstyrkeglass får du også med ekstra lesehjelp nederst i glasset. Dette kan være en behagelig løsning for trøtte studentøyne, eller en fin overgang til den progressive verden. Smart, ikke sant?
 

Andre spennende valg til din livsstil

Det finnes en rekke andre tilvalg som påvirker prisen på brilleglassene. Du kan få brilleglass som skifter farge, er polariserte, har en kosmetisk motefarge, medisinske filtre, er tilpasset sport eller bilkjøring osv.  Rett og slett mye spennende, som du kan velge ut ifra dine behov.

Hva med ferdigbriller?

Det finnes mange ferdigbriller som kan hjelpe deg med å se bedre. Disse har absolutt sin nytte, men vi anbefaler at du kjøper en brille med din nøyaktige styrke. Spesielt hvis du skal bruke den mye. Disse vil gi deg en bedre synskvalitet, sylskarpt syn, og du kan unngå plager som hodepine og tretthet ved feil korrigert syn. Og ikke minst har de en helt annen holdbarhet og beskyttelse mot reflekser.

…og rimelige solbriller?

Når det gjelder rimelige solbriller skal du være trygg på at de er CE-merket. Det betyr at de gir tilstrekkelig beskyttelse mot de skadelige UV-strålene fra sola. Det er ikke lov til å selge solbriller som ikke er CE- merket i Norge eller Europa. Men vær litt obs hvis du kjøper rimelige solbriller f.eks. "på stranda i Syden" - de er ikke sikkert de er så trygge som de bør være. 


Stikk innom din lokale c)optiker, slå av en prat og finn din perfekte glassløsning!

  Finn din lokale butikk her