Ditt syn

Er du langsynt?

Bilde som illustrerer langsynthet. Det som er nært er uskarpt.

Er det vanskelig og slitsomt å se på nært hold?

Da er du mest sannsynlig langsynt. Langsynthet kalles også hypermetropi. Er du barn eller ung kan du se klart, men det er anstrengende, spesielt på nært hold. Har du en høy grad av langsynthet ser du dårlig både på nær og på avstand.

Kjenner du deg igjen i noen av situasjonene under, kan det hende du er langsynt:

  • Ser dårligere på nær enn på avstand
  • Hodepine
  • Sliten i øynene
  • Følelsen av «sand i øynene»
  • Unngår å gjøre aktiviteter på nær
  • Støter borti ting
  • Søler f. eks når helle i drikke
  • Myser

Kjenner du deg igjen? Hvis ja, anbefaler vi at du bestiller en time til synstest. Mistenker du at barnet ditt er langsynt så ta en kikk på denne artikkelen om synsfeil hos barn.

Hva er langsynthet?

Når du ser på noe, slippes lysstråler inn i øyet gjennom pupillen din. Strålene brytes så i hornhinna og i linsa di. De må treffe eksakt på netthinna bakerst i øyet, for at du skal se klart.

Langsynthet er det motsatte av nærsynthet. Er du langsynt, er øyet ditt for lite i forhold til lysbrytningen. Lysstrålene som brytes har da et fokuspunkt bak netthinna.

Illustrasjon som viser normalsynt øye og langsynt øye

Hvis du er forholdsvis ung, kan du kompensere for langsynthet ved hjelp av fokuseringsmekanismen, dvs. du krummer linsa mer enn normalt. Da flytter du bildet fremover til netthinna, slik at du ser det klart. Dette blir anstrengende i lengden.

Du kan også myse for å se bedre. Da slipper du mindre lys inn gjennom pupillen og lyset (strålebunten) blir mer konsentrert.

I denne filmen, som er laget av Norges Blindeforbund, ser du hvordan du kan oppleve langsynthet (hypermetropi) og andre synsfeil. Du vil også få et innblikk i hva som skjer inne i øyet ved ulike synsfeil.

Hvordan korrigere langsynthet?

Det er ganske vanlig å være langsynt, og ved hjelp av briller eller kontaktlinser kan du se bra igjen. Det er også ofte mulig å operere for langsynthet (refraktiv kirurgi).

Briller for langsynte

Brilleglass for langsynte er konvekse glass, også kalt plussglass. De er tykkere i midten og tynnere i ytterkant. Jo høyere plusstyrke, dvs. desto mer langsynt du er, jo tykkere blir brilleglassene. I dag har vi brilleglass i mange ulike materialer. Du kan dermed også få ganske så tynne og lette glass selv om du har høyere plusstyrke. Plussglass kan også lages tynnere, hvis de er mindre. Hvis du har høy grad av langsynthet, bør du være klar over at enkelte innfatninger passer bedre enn andre. Spør oss om råd, vi er her for å hjelpe deg.

Vil du sjekke synet ditt kan du bestille time her.