Ditt syn

Hva er skjeve hornhinner?

Illustrasjon av skjeve hornhinner

Har du skjeve hornhinner kan du se dårlig både på langt og kort hold. Eller du kan se klart, men det er anstrengende.

Hva er skjeve hornhinner?

Skjeve hornhinner kalles astigmatisme på fagspråket. Da brytes lyset forskjellig i ett og samme øye. Du kan være langsynt med to ulike styrker, eller du kan være nærsynt med to ulike styrker. Eller så kan du kan ha en kombinasjon av nærsynthet og langsynthet. Du kan tenke deg at øyet ditt ikke er helt rundt (som en fotball), men mer avlangt som en amerikansk fotball (eggformet). På bildet under kan du se prinsippet for astigmatisme.

Illustrasjonsbilde som viser skjeve hornhinner

Bildet viser at øyet har skjeve hornhinner (astigmatisme). Øyet er nærsynt med to ulike styrker, da lysbrytningen er ulik i to ulike plan.

I denne filmen, som er produsert av Norges Blindeforbund, ser du hvordan du kan oppleve skjeve hornhinner (astigmatisme) og andre synsfeil. Du vil også få et innblikk i hva som skjer inne i øyet ved ulike synsfeil.

Har jeg skjeve hornhinner?

Kjenner du deg igjen i noen av situasjonene under, kan det hende du har astigmatisme:

  • Rette streker kan se skrå ut
  • Hodepine
  • Anstrengende
  • Trøtte øyne
  • Ser uklart
  • Myser
  • Støter borti ting
  • Vanskelig å bedømme avstand
  • Bokstaver kan flyte ut og oppleves doble

Kjente du deg igjen? Da bør du bestille en synsundersøkelse

Har du skjeve hornhinner kan vi hjelpe deg. Det kan korrigeres med briller, kontaktlinser eller operasjon (refraktiv kirurgi). Hva som passer best for deg er avhengig av ulike faktorer knyttet til synet ditt og øynene dine. Dette kan optikeren din fortelle deg mer om.

Briller for deg med skjeve hornhinner

Har du skjeve hornhinner trenger du brilleglass med to ulike styrker i to ulike plan i glasset, såkalte toriske glass eller cylinderglass. De er dermed litt mer komplekse enn glass for rent nærsynte eller rent langsynte. Når det gjelder tykkelse på glassene vil de ha ulik tykkelse i ulike retninger i kanten av glasset. Hvis du har stor astigmatisme, bør du være klar over at enkelte innfatninger passer bedre enn andre. Spør oss om råd, vi er her for å hjelpe deg.

Visste du at..? Hvis optikeren har skrevet ut brilleseddelen din, og styrken inneholder en verdi for cylinder (cyl) og akse, har du skjeve hornhinner.

Bestill time hos optiker.