Sportsbriller med styrke

Hva er sportsbriller og hvordan finner du en som passer perfekt til deg?

Syklist bruker sportsbriller med styrke til vintersykling

Du har sikkert opplevd det når du trener: Briller som dugger og sklir nedover nesa, eller vinden som presser seg inn bak glassene og gjør at øynene føles som Vøringsfossen. Det gjør det ikke akkurat enklere å følge med på det som skjer rundt deg.

Kanskje du dropper brillene, og heller velger å se litt dårligere? Det er absolutt ingen god løsning. Du bør se godt også når du er i aktivitet, så du kan nyte tiden og ikke være redd for å skade øynene.

Løsningen er å bruke sportsbriller med styrke som er tilpasset akkurat deg.

Sportsbriller er brilleverdenens superbiler

Til daglig fungerer det fint å kjøre en Audi A4 eller en Volvo V70, men skal du kjøre på bane blir opplevelsen en helt annen med en Bugatti eller Ferrari. Sånn er det med briller også.

Brillene du bruker til daglig fungerer bra på jobb, hjemme og i festlige lag. Når du sykler, løper eller går på ski derimot, da vil en sportsbrille gi deg en mye bedre opplevelse.

Hvorfor er en sportsbrille med styrke bedre enn brillene vi bruker til daglig?

Sportsbriller er spesiallaget og designet for aktivitet. Det betyr at de er tilpasset røffere bruk og raskt skiftende forhold.

Glass og innfatning er laget av lette materialer
Lav vekt kombinert med god passform gjør at brillene sitter som et skudd. Du slipper å stadig måtte dytte brillene opp på nesen mens du trener.

Du får din egen styrke i glassene
Med glass skreddersydd til ditt syn ser du like godt når du trener som ellers. Bruker du progressive glass til vanlig er heller ikke det noe problem. Du får de samme egenskapene i sportsbrilleglasset, slik at du både kan følge med på pulsklokka og se terrenget lenger fremme.

Brillene beskytter øynene
Greiner, insekter og småstein er i beste fall irriterende å få i øyet, i verste fall kan de skade synet. Glasset i sportsbrillene er laget av sterke materialer som tåler en trøkk. I tillegg gir de god vindskjerming, slik at du unngår rennende øyne som gjør synet uklart

Glass som justerer farge etter lysforholdene
Lyset endrer seg ofte raskt. Fra overskyet til blå himmel eller fra dagslys til skumring. Med fargeskiftende glass slipper du plunderet med å bytte mellom forskjellige briller når lyset skifter, siden glassene automatisk justerer seg.

Person som jogger med sportsbriller med styrke på sti

Slik finner du den perfekte sportsbrillen

Først må du tenke på hva slags trening du skal bruke de mest til. Det er med på å bestemme hvilken egenskaper sportsbrillen bør ha, og hvordan glassene best tilpasses ditt syn.

Det neste du må tenke på er hvilke egenskaper som er viktigst for deg. Her er eksempler på noe av det du må vurdere:

  • Sikkerhet – høy bruddstyrke på brilleglass og brille beskytter øynene
  • Polariserte glass – fjerner sjenerende reflekser. Kan være en fordel ved for eksempel vannsport, ski/snowboard og fisking
  • Kontrasthevende glass – viktig ved for eksempel skikjøring i flatt lys eller sykling i tåke
  • Fargeskiftende glass – mørkhetsgraden reguleres etter lysforholdene (endrer ikke farge innendørs eller i bil)
  • UV-beskyttelse – beskytter mot skadelige UV-stråler. (Pass på at brillen dekker godt også på sidene, for å beskytte best mulig)
  • Utseende – må ikke undervurderes. Se godt ut! Du kan velge speilglass i mange farger

Når du har tenkt gjennom dette er du godt rustet til å finne en sportsbrille som vil hjelpe deg å få flotte opplevelser i trening og aktivitet.

Bonustips: Når du er i butikken må du teste at brillen sitter godt på. Den må sitte tett og godt, men uten at den er så stram at det blir vondt når du har den på over lengre tid.

Jeg har allerede en god allround-brille som jeg vil bruke til alt. Hvorfor trenger jeg en egen sportsbrille?

En vanlig brille vil for så vidt fungere når du er i aktivitet, men en sportsbrille er skreddersydd for å gi deg en best mulig opplevelse. Sportsbriller beskytter øynene bedre og hjelper deg å se bedre i vanskelige lysforhold. I tillegg slipper du ekstra slitasje på brillene du bruker til vanlig.

Få mer informasjon og hjelp til å velge riktig sportsbrille hos din lokale optiker.

 

Mann sykler med sportsbriller i fjellområde