Vi slutter aldri å la oss fascinere av synssansen og hvor viktig den er for oss. Her får du et innblikk i det utrolige samspillet mellom øyets mer enn to millioner deler.
Øyet er et komplekst og fascinerende sanseorgan, som samarbeider tett med hjernen for at du skal få med deg alle livets øyeblikk. Hele 4 av 5 sanseinntrykk kommer via øynene. Men hvordan foregår det, egentlig? Hvordan genereres bildene vi ser?
Lysets reise gjennom øyet
Vi kan sammenligne øyet med et videokamera, der mer enn to millioner deler samarbeider for å visualisere verden rundt deg. Øyet kan registrere over 10 millioner inntrykk i sekundet!
Lys utgjør selve fundamentet for alt vi ser. Helt foran i øyet ligger hornhinnen; et gjennomsiktig «vindu» som sørger for at lyset slipper inn i øyet. Pupillen ser ut som en svart flekk, men er egentlig en åpning som tilpasser seg lysmengden vi eksponeres for. Iris, som gir deg øyenfargen din, omringer pupillen og regulerer hvor mye lys som faktisk slipper gjennom.
Hvis du befinner deg i et mørkt rom og tenner en lampe med sterkt lys, trekker pupillen seg sammen for å begrense lysmengden. Det motsatte skjer når du slukker lyset: pupillen utvider seg for å slippe inn mer lys.
Øyelinsen samler lyset som slipper inn gjennom pupillen. Når vi ser gjenstander på nært hold, kurver linsen seg slik at vi kan se klart – den fokuserer. Når vi ser gjenstander på avstand, blir den flatere igjen. Bildet som treffer netthinna er snudd på hodet, og snus først riktig vei når det behandles av hjernen. Uten denne mekanismen hadde vi sett verden opp ned!
Netthinnen registrerer lysinformasjonen slik at synsnerven kan sende den videre som elektriske impulser til hjernen. På netthinnen er det to typer lyssensitive celler, staver og tapper. Stavene sørger for at du kan se bevegelser og i svakt lys, mens tappene registrerer detaljer og farger. Synsnerven består av en million nervefibre, og har som jobb å overføre informasjonen fra netthinnen til hjernen. Det er hjernen som til slutt oversetter nerveimpulsene til bilder.
Når samspillet ikke fungerer
Når dette maskineriet ikke fungerer optimalt, kan det føre til synsfeil som nærsynthet, langsynthet eller skjeve hornhinner. Når du er nærsynt ser du uskarpt på avstand og klart på nært hold. Lysstrålene som kommer inn i øyet brytes for mye og fokuseres før de rekker å komme fram til netthinnen. Når du er langsynt, fokuseres lysstrålene bak netthinnen og ikke på netthinnen. Hornhinnen og linsens evne til å bryte lyset er for svak i forhold til øyets lengde. Du ser uklart på nært hold, spesielt når du er sliten.
Skjeve hornhinner fører til at det du ser kan se utydelig eller forvrengt ut – både på nært og fjernt hold.
Ta vare på den viktigste sansen din
Som du skjønner er øyet ikke bare fascinerende, men utrolig komplekst. Det finnes knapt et organ som kan sammenlignes. I det finslipte maskineriet, dette fantastiske videokameraet og "hjernens vindu", må alle delene fungere sammen til enhver tid.
Nettopp derfor er det uendelig viktig at du tar vare på øynene dine. Se på det som en investering i helse og velvære; på samme måte som tannlegetimen eller den årlige helsesjekken. Det er fort gjort å ta godt syn som en selvfølge, men husk at en synsendring ofte skjer gradvis og uten at du merker noe før du myser, får hodepine eller rett og slett tilpasser hverdagen etter øynene dine uten å tenke over det.
Bestill synsundersøkelse
Ikke gå glipp av et eneste øyeblikk! God øyehelse starter med å bestille en time til synsundersøkelse hos din lokale optiker. Der får du sjekket øynene dine grundig – både eventuelle forandringer i synet og generell øyehelse. Finn din nærmeste optiker og bestill time her.
Her kan du også lese om hva som skjer under synsundersøkelsen.