Om kontaktlinser

Kontaktlinser for alle

Illustrasjon av kontaktlinser

Trenger du briller, men synes de kan være i veien?

En løpetur i regnet, en runde i skibakken, en tur på treningssenteret,  en kveld på byen… Det er mange situasjoner hvor et par gode kontaktlinser kan gjøre dagen bedre. Det beste av alt er at kontaktlinsene har blitt så gode at de aller fleste kan få en linse som passer seg. Og nei – det er ikke ubehagelige å ha dem på når optikeren har funnet din perfekte linse!

Hva er en kontaktlinse?

kontaktlinse-finger.jpg

En kontaktlinse er en liten, buet linse som settes på øyet ditt, på den gjennomsiktige hornhinnen. Det er kun den tynne tårefilmen på øyet som skiller kontaktlinsen og hornhinnen. Formålet til kontaktlinsen er akkurat den samme som for brilleglasset – den skal korrigere synet ditt slik at du ser godt. Den er gjennomsiktig og nesten umulig å se når den er på. En liten farge gjør likevel at du kan se den når du skal ta den av og på. Kontaktlinsen «etterligner» øyet ditt, for at den skal være mest mulig komfortabel for deg. Det finnes også kontaktlinser for astigmatisme (skjeve hornhinner) og presbyopi (progressive/multifokale).

Hvordan starter jeg med kontaktlinser?

Før du kan begynne med kontaktlinser, må du ta deg en tur til optikeren din. Han vil utføre en nytilpassing av kontaktlinser. Det gjør han for å finne de kontaktlinsene som passer best til øynene dine. I tillegg til å utføre en vanlig synstest, hvor han blant annet finner synsstyrken din, undersøker han øyelokkene, tårefilmen og hornhinnen. Han tar også mål av hornhinnen som viser hvilke linser som passer på øynene dine. De finnes nemlig i ulike størrelser og krumninger.

Bruker du briller og har lyst til å prøve kontaktlinser? Har ikke optikeren din pratet med deg om kontaktlinser? Bare spør – det er stor sannsynlighet for at du kan prøve!

Kontaktlinser finnes i ulike typer og kvaliteter. Ut ifra dine behov, øyehelse og utførte målinger, kommer du og optikeren sammen frem til hvilken løsning som er best til deg. Du får så prøve linser som passer deg og ditt syn. Linsene skal sitte behagelig og du skal se godt (du kan lese mer om ulike linsetyper litt lengre ned på siden).

Når dere har funnet linsen din, er det superviktig med opplæring. Vi holder av god tid til dette. Du vil få grundig og praktisk opplæring i hvordan du skal sette inn og ta ut linsene, og hvordan du skal behandle dem. Ofte tar en spesialopplært assistent over, og gir deg gode tips og råd, for at du skal være godt rustet til å prøve selv hjemme.

Bestill time til nytilpassing av kontaktlinser.

Hjemme foran speilet... Ikke gi opp – du får det til!

sette-inn-kontaktlinse.jpg

Noen ganger når du lærer noe nytt, virker det enkelt og alt går greit under opplæringen. Når du kommer hjem og er alene, er det ikke alltid så enkelt likevel. Linsene krøller seg og tørker ut, de vil ikke feste seg på øyet. Hvordan var det egentlig jeg skulle holde fingrene? Og hva var egentlig rett vei?

Husk at du alltid kan komme innom oss for råd og hjelp! Du kan også ringe oss og spørre om hva det skulle være. Vi vet at det kan ta tid å bli komfortabel med håndteringen av kontaktlinser, og gjør vårt ytterste for at du skal bli komfortabel og fornøyd med linsene dine. Du kan også ta en titt på vår lille kontaktlinseskole – kanskje det er alt som skal til for å gjøre deg litt tryggere?

Alarm! Ikke hopp over de viktige kontrollene!

Øynene er et av kroppens fineste instrument, og tenk så stor del synet er av sanseopplevelsene dine! Derfor er det ekstra viktig at du tar godt vare på øynene dine, og kontrollerer dem jevnlig. Spesielt når du bruker kontaktlinser.

Optikeren kaller deg inn til jevnlige kontroller for å passe på at øynene dine er friske, sunne og fungerer så godt som mulig. Da sjekker han at kontaktlinsene sitter som de skal, at de ikke påfører øynene dine skade og at øyehelsen din generelt er bra. Selvsagt sjekker han også om styrken på linsene dine trenger en justering. Skulle han oppdage at noe ikke er helt som det skal, vil han hjelpe deg med å gjøre de endringene som skal til for å gi deg et enda bedre syn og en bedre hverdag med linsene.

Hornhinnen er unik: den er helt gjennomsiktig, og har ingen blodkar. Den får næring fra tårefilmen på forsiden og kammervæske inni øyet. Den er også avhengig av oksygen fra luften for å få nok næring. Moderne linser puster godt og slipper gjennom nok oksygen til at øynene holder seg hvite, pene og friske over tid. Optikeren sjekker status på din hornhinne med et forstørrende mikroskop hver gang du er til kontroll.

Allerede ved første tilpassing av kontaktlinsene, avtaler du og optikeren en snarlig kontrolltime. Det er for å sikre at du har fått riktige linser, gjøre eventuelle justeringer og hjelpe deg med de spørsmålene du måtte ha. Hvor ofte du trenger kontroll senere, avgjør optikeren din. Det er avhengig av blant annet din øyehelse, hvilken type linser du bruker og hvor ofte du bruker dem.

Det er veldig viktig at du søker profesjonell hjelp hos optikeren din, dersom du opplever problemer med kontaktlinsene. Det kan for eksempel være ved ubehag, tørre eller røde øyne. Er du usikker, er det bedre med en tur for mye enn en tur for lite. Hvis du merker problemer med øynene eller linsene bør du vente med å ta på kontaktlinsene til optikeren din har undersøkt øynene dine. Husk alltid å ta med linsene til kontrollen.

Følger du retningslinjene for bruk og kommer til avtalte kontroller, er risikoen for skader på grunn av kontaktlinser minimal. Husk: gå alltid til optikeren før du bestiller linser for første gang, eller bytter linsetype!

Visste du forresten at vi tilbyr linseabonnement, med ubegrenset antall linsekontroller inkludert? Du vil regelmessig få linsene rett i postkassa di. Les mer om abonnementet Linseboksen her.

Lenge siden forrige linsekontroll? Bestill time med en gang her.

5 gode grunner til at det er lurt å være linsekunde hos oss

  1. Trygghet: Vi er eksperter på syn og øyehelse, og hjelper deg å ta godt vare på øynene dine.
  2. Tilgjengelighet: Bare stikk innom butikken, vi er her for deg.
  3. Valgfrihet: Velg mellom kjøp i butikken, nettbutikken eller opprett abonnement på linser.
  4. Sikkerhet: Vær sikker på at du får kontaktlinser fra trygge, medisinsk godkjente leverandører.
  5. Lokal service: Vi gjør vårt ytterste for at du skal være fornøyd!

Hva kjennetegner en god kontaktlinse?

Produksjon av kontaktlinser krever svært rene, sterile miljø og avanserte maskiner. Det er utrolig hvor mye teknologi det er plass til inne den lille linsen! Det er mange parametere som kjennetegner en god kontaktlinse. Selvfølgelig skal den gi deg best mulig syn. Det er viktig hvordan kanten på linsen er designet, hvor god oksygengjennomgangen er, og vanninnholdet i den. Kontaktlinsen "etterlikner" øyet ditt, slik at den skal være mest mulig komfortabel for deg. Jo mer lik øyet, desto bedre. Det er også avgjørende at den er korrekt tilpasset.

Hvordan vet jeg hvilke kontaktlinser som passer best for meg? Hva kan jeg velge mellom?

Det aller viktigste er at kontaktlinsen er tilpasset til deg og ditt bruk. Dette er vår jobb å finne ut av, og vi streber alltid etter å anbefale deg din beste linse! Mange synes likevel det føles godt å vite litt på forhånd. Her kan du lese en liten beskrivelse av de ulike typene.

Myke og harde kontaktlinser

Kontaktlinser er laget av enten mykt eller hardt materiale.

Myke kontaktlinser er linser som tilpasser seg formen på hornhinnen din. De fleste kontaktlinsene vi bruker i dag er myke. De slipper mye oksygen inn til øyet, og hjelper øyet med å bevare fuktigheten utover dagen. Derfor er de som regel lette å venne seg til. Jo bedre oksygengjennomgang og fuktighetsbevarende egenskaper, desto bedre kontaktlinser. De aller beste myke kontaktlinsene på markedet er laget av høyteknologisk silikon-hydrogel materiale.

Harde kontaktlinser er formfaste kontaktlinser med lavt vanninnhold. De kan være ubehagelige å bruke med en gang, og har derfor litt lengre tilvenningstid. De er godt egnet ved enkelte øyesykdommer og stor skjevhet i hornhinnen. De krever en helt spesiell tilpassing av optikeren.

Dagslinser (engangslinser)

Dagslinser er kontaktlinser som kun kan brukes èn dag. Når du er ferdig med å bruke dem, kaster du dem – du skal ikke sove med dem. Dagslinsene gir deg full frihet og komfort. Med nye linser hver dag er alltid hygienen ivaretatt. Passer perfekt for deg som vil ha en enkel linsebruk, eller om du bruker kontaktlinser bare av og til. Se vårt utvalg av dagslinser.

Månedslinser

Disse kontaktlinsene kan brukes inntil en måned på dagtid. Linsene må rengjøres hver dag i forbindelse med at de settes inn og tas ut. Optikeren din hjelper deg med å finne riktig linsevæske til å rengjøre dem med. Det er veldig viktig at du følger retningslinjene for rengjøring. Se vårt utvalg av månedslinser.

Døgnlinser

Bruk linsene døgnet rundt uten å skifte, i opptil 30 dager. Gir deg full frihet og komfort. Sammen med optikeren din finner dere fram til hvordan du bør bruke døgnlinsene. Avhengig av tårefilm, bruksområde og øynene dine blir dere enige om hvor mange netter i strekk det du kan sove med linsene. Hvis du tar en pause fra å sove med linsene, må du rengjøre dem. Optikeren din hjelper deg med å finne riktig linsevæske. Med døgnlinser er det ekstra viktig at du er nøye med å følge med på symptomer og ta en pauser fra linsene om øynene kjennes såre ut eller er røde. Se vårt utvalg av døgnlinser.

Ukeslinser

Kontaktlinsene kan brukes inntil 2 uker, og må rengjøres hver dag i forbindelse med at de settes inn og tas ut. Bruker du ukeslinsene døgnet rundt kastes de eller rengjøres etter 1 ukes bruk. Optikeren din hjelper deg med å finne riktig linsevæske til å rengjøre dem med. Se vårt utvalg av ukeslinser.

Toriske linser

Toriske kontaktlinser er beregnet for korrigering av astigmatisme/skjeve hornhinner. Toriske linser finnes som dagslinser, ukeslinser, døgnlinser og månedslinser. Se vårt utvalg av toriske linser.

Progressive linser/multifokale linser

Progressive linser har forskjellige soner med varierende styrker, som gjør det mulig å se klart på alle avstander. Dette er avanserte produkter, med ulike design for å kunne gi godt syn både på avstand og nært hold. Linsene finnes som månedslinser og dagslinser, og de krever en helt spesiell tilpassing av optikeren. Er det første gangen du skal prøve progessive kontaktlinser er det ikke uvanlig at du må prøve litt forskjellige typer linser før vi finner de som passer best til ditt behov. Se vårt utvalg av progressive linser.

Fargelinser

Ta på deg fargede kontaktlinser for å endre eller forsterke fargen som øynene dine har fra før! Gøy til både hverdag og fest. Men husk – ikke bruk ny type kontaktlinser uten å forhøre deg med optikeren først. Ikke lån naboens heller. Se vårt utvalg av fargelinser.

Linser til myopikontroll

Nærsynthet (myopi) er arvelig. Står barnet ditt i fare for å bli veldig nærsynt, kan denne utviklingen bremses ved ulike behandlingsmetoder. Dette kalles myopikontroll, og spesialutviklede kontaktlinser er ofte en del av løsningen. Les mer om dette her.

Må jeg ha briller i tillegg?

Vi anbefaler at du har en brille i tillegg til linsene dine. Innimellom trenger øynene dine hvile, og da er et par briller gode å ha. Er øynene røde, og linsene vonde å ha på – ta en pause! Vi synes det er veldig kult med briller også!

Du behøver heller ikke bruke linsene hver dag. De mest fornøyde kundene hos en optiker er faktisk de som bruker både og: kontaktlinser og briller til hver sin tid og hver sin aktivitet! Alt etter eget ønske. Vi har briller i mange prisklasser.

Jeg har forsøkt kontaktlinser tidligere, og fikk det ikke til. Er det noen vits i å prøve igjen?

I de senere år har det vært en betydelig utvikling av bedre materialer, både når det gjelder det helsemessige aspektet, men ikke minst på komfort, det vil si hvor behagelige linsene er på øyet ditt. Så hvis du har prøvd linser for noen år siden og da ikke ble fornøyd, er det absolutt en god ide å prøve på nytt nå!

Kan kontaktlinsen forsvinne bak øyet?

Nei, det er ikke fysisk mulig. Øyet et dekket av en hinne som folder seg og forbinder øyet med øyelokket. Denne hindrer at linsen forsvinner bak øyet. Om man får en kontaktlinse under øyelokket, kan det være ubehagelig, men den vil komme ut igjen. Har du en linse som er «forsvunnet» på øyet, kan du forsøke å skylle med sterilt saltvann eller linsevæsken din for å løsne den. NB! Sjekk først om linsevæsken kan brukes direkte på øyet. Kommer linsen fortsatt ikke ut, så kom til oss – vi vil hjelpe deg med å få den ut igjen.

Kan barn bruke kontaktlinser?

Absolutt. Les mer om det i denne artikkelen om Synstest for barn.

Lyst på flere tips?

Vi har samlet en rekke tips om råd rundt bruk av kontaktlinser. Du kan se dem her.