Ditt syn

Syn i trafikken

Bilde tatt ut fra bil i trafikken

Ser du elgen og andre "trafikanter"?

Ved bilkjøring er synet den sansen du bruker mest. Omtrent 80% av informasjon du får kommer via synet. Når du kjører bil er det mye du skal følge med på; både bilene som kommer imot og de bilene du har foran deg. Du skal se etter fotgjengere og syklister, på fortau og ved gangfelt. For ikke å snakke om å følge med i veikanten så du ser elgen, som i fullt firsprang kommer ut fra grøfta. Da er det viktig at du ser godt, så godt som overhodet mulig.

Med godt syn slipper du også å anstrenge deg unødvendig. Er du sikker på at du ser godt nok? Eller kanskje synet ditt kan bli enda bedre med litt hjelp?

Hva må jeg vite om syn og førerkort?

Lurer du på hva som er synskrav til førerkort, vil du vite mer om helseattest og synsattest? Eller kanskje du har spørsmål om kontrastsyn, blending eller mørkekjøring? Leser du videre så får du svar på mange aktuelle spørsmål om synet i trafikken. Du får også tips om ulike løsninger som kan hjelpe deg til å se bedre. Det gir deg en mer komfortabel kjøreopplevelse, også under vanskelige kjøreforhold.

Hvilke krav stiller loven til synet mitt?

Det er ulike krav til syn i de ulike kjøretøygruppene. Trenger du synsattest til søknaden, kan optikeren fylle ut «Helseattest førerrett – SYN». I synskravene er det satt krav til synsstyrke og størrelsen og kvaliteten på synsfeltet for å ha førerrett. For de det gjelder blir det også sjekket om du har godt kontrastsyn og mørkesyn. Blendingsfølsomheten din blir vurdert. Optikeren har full oversikt over kravene for de ulike kjøretøyklassene. Mer om synskravene finner du i denne artikkelen hos Helsedirektoratet.

Selv om det ikke er obligatorisk med en synsattest for deg, anbefaler vi deg likevel å sjekke synet hos optikeren for å finne ut om du kan se enda bedre. Har du en mindre synsfeil, og denne blir korrigert, har du enda bedre forutsetninger for å oppdage situasjoner i trafikken tidlig og handle deretter. Det blir også mindre anstrengende å kjøre.

Hvordan se bedre ved bilkjøring?

Kjenner du deg igjen i noen av disse situasjonene når du kjører bil, kan det hende du trenger briller eller linser:

  • Vanskelig å lese skilt
  • Sliten og anstrengt i øynene
  • Svir, renner eller klør i øynene
  • Blunker mye
  • Blendes lett
  • Vondt i hodet
  • Myser for å se bedre
  • Tar tid for å se klart når du veksler mellom å se på trafikken og på instrumentpanelet
  • Ekstra krevende å kjøre i mørke
  • Vanskelig med riktig plassering i veibanen

Er du usikker på om du ser godt nok, er det første du bør gjøre å bestille en synstest.

Ved en sjekk av synet kan vi finne ut om synet ditt oppfyller kravene i den aktuelle kjøretøyklassen. I tillegg kan vi sjekke om du kan se bedre med briller eller linser, og vi vil også se på din generelle øyehelse. Får vi mistanke om sykdom vil vi henvise deg videre til øyelege/lege. Her kan du lese mer om hva som skjer på en synsundersøkelse.

Husk også at du kan gjøre mye selv, som for eksempel vaske frontruten, bytte vindusviskere eller rengjøre frontlyktene. For deg som kjører mye kan egne kjørebriller være til stor glede.

Ser du dårlig ved mørkekjøring?

I mørket blir våt asfalt ekstra svart og selv med gode lys på bilen vil det være mer krevende å kjøre. Bilkjøring krever godt syn.

Sliter du med å se veien og hva som skjuler seg langs veiskulderen en mørk høstkveld? Blir du lett blendet? Unngår du å kjøre bil i høstmørke, fordi du ikke syns du ser godt nok? Fortvil ikke, for vi kan ofte hjelpe. Har du en synsfeil vil du få et så godt syn som mulig med korrekte briller eller linser. Du vil se detaljer skarpere og dermed tidligere blir observant på situasjoner som oppstår. Brøkdelen av et sekund kan utgjøre store forskjeller trafikken. 

Ifølge en undersøkelse utført av Ipsos for forsikringsselskapet Gjensidige viser det seg at det ikke bare er eldre som ser dårlig ved bilkjøring når det er mørkt. Sju av ti bilførere sier de har opplevd skremmende situasjoner ved kjøring i mørke. Tre av ti unge sier de ser dårlig.

I artikkelen uttaler UP seg og assisterende UP-sjef Roar Skjelbred Larsen sier følgende til Dinside «Det er viktig at sjåfører følger opp synskravene. Dersom du merker at du ser dårligere i mørket må du oppsøke optiker eller lege for synstest»

Kjørebriller gir større kjøreglede

Du elsker å kjøre bil, men syns det har blitt mer anstrengende å kjøre enn tidligere. Kanskje det er synet ditt som har endret seg?

Gode kjørebriller gjør at du får maksimalt ut av ditt synspotensiale, spesielt ved vanskelige kjøreforhold, som for eksempel tåke, i mørke eller ved lav sol. Optikeren din kan gi deg råd om hvilken type briller som passer for deg; om det er gule glass, klare glass som effektivt reflekterer blending, mørke solglass eller spesielle Drivewearglass som skifter farge etter forholdene.

Vi har løsninger for deg som gjør kjøring til en bedre opplevelse. Med godt syn blir du en tryggere sjåfør og kjører dermed sikrere. En god kjørebrille starter med en tur til optikeren, bestill time nå.